Да напуснеш елитен отбор от Топ 5 първенствата на Европа, за да заиграеш в трета дивизия? На първо четене може да звучи налудничаво, но именно такава е една от новините на днешния ден. А още по-впечатляващо е това, че главното действащо лице в нея сам плаща, за да отиде да играе в по-нискоразряден отбор.

Лукас Перес, който прекара около година в елитния испански Кадис, за четвърти път ще облече екипа на клуба на сърцето си - Депортиво Ла Коруня. Някога сред славните тимове както в Ла Лига, така и в европейския футбол като цяло, сега галисийците са далеч от блестящите си дни.

Клубът, който бе сред най-неприятните съперници за грандовете в Испания и носеше прозвището СуперДепор, в момента играе в Примера Федерасион или трета дивизия на Испания.

34-годишният Перес, който в един момент от кариерата си достигна дори до английския Арсенал, е родом от А Коруня и макар като юноша никога да не е играл за Депортиво, винаги е подкрепял отбора. Сега за пореден път ще облече любимата фланелка, като този път и със солидна цена, макар че в подобни случаи не парите са водещото нещо.

Перес е платил 493 000 евро, за да напусне Кадис и отново да заиграе у дома. Остатъка от 507 000 евро е бил покрит от един от спонсорите на галисийския клуб.

За него това ще бъде четвърти период в Депортиво, след като първо бе под наем един сезон от Динамо (Киев), след това изкара два сезона като пълноправна собственост на северняците, а Арсенал също го преотстъпи на "Риасор" веднъж.

За отбора от А Коруня той има общо 96 мача и 33 гола.

А този негов ход показва, че в дните, в които арабските милиони заливат футбола навсякъде по света, все още има достойни за уважение истории като неговата.

Дир.бг