Уилям (Рик) Сингър, ръководител на корупционна система за прием в елитни университети в САЩ беше осъден в Бостън на три и половина години затвор, съобщиха световните осведомителни агенции.

Освен това Сингър, който е на 62 години, трябва да плати 10 милиона долара на данъчните власти.

Скандалът разтърси американските елитни университети. Сингър се призна за виновен през 2019 г. и сътрудничеше на правосъдието. Той се смята за ръководител на измамата, продължила 10 години. Заради нея бяха осъдени около 50 родители, университетски треньори и други съучастници.

Сред тях беше актрисата Лори Лафлин от сериала "Пълна къща", която влезе в затвора за два месеца през 2020 г. , след като призна, че със съпруга й са платили 500 000 долара, за да приемат двете им дъщери в Университета на Южна Калифорния.

Звездата от сериала "Отчаяни съпруги" Фелисити Хъфман прекара 11 дни зад решетките през 2019 г. за това, че е платила 15 000 долара, за да бъдат  фалшифицирани тестовете за влизане в университет на дъщеря й.

Скандалът, който разкри неравенствата в американската университетска система, се разрази през март същата година, когато Рик Сингър, бивш шеф на компания за подготовка на изпити, призна, че е създал корупционна система, варираща от измама с приемните тестове до подкупване на университетски спортни треньори. Целта е била да се осигури деца от заможни семейства да бъдат приети в престижни, много скъпи университети като Йейл, Станфорд, Джорджтаун и Калифорнийския университет. Сингър е действал с помощта на треньори, които изисквали кандидатите в своите отбори.

Освен че Рик Сингър трябва да върне 10 милиона долара на данъчните власти, ще бъдат конфискувани негови активи на стойност повече от 5,3 млн. долара. Той ще трябва да плати и допълнителни 3,4 млн. долара, съобщиха от прокуратурата на щата Масачузетс.

Според съда Сингър е получил около 25 млн. долара и е изплатил около 7 млн. долара подкупи на треньори или квестори на изпити.

БТА