Германия пое от 1 януари командването на Съвместните оперативни сили с много висока готовност (VJTF) на НАТО. Германският Бундесвер предоставя за следващите 12 месеца около 8000 войници от общо 11 500 на VJTF.

Като сила с най-голяма готовност за разполагане в кратки срокове VJTF трябва да бъде подготвена за разгръщане на всяко място в рамките на 48 до 72 часа. Тези части, чието командване се сменя всяка година, са определяни от алианса като като съществен принос за възпирането и отбраната в Европа.

Останалите осем държави от НАТО, участващи в многонационалните сили тази година, са Белгия, Чехия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия и Словения.

VJTF беше създадена в отговор на руската анексия на Крим на среща на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г. Оттогава НАТО засили защитата на своите съюзници на изток, които се чувстват застрашени от Русия, коментира агенция ДПА.

Германия поема командването от Франция, която бе водеща страна през 2022 г. В отговор на мащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари тази година НАТО разположи елементи от VJTF в Румъния за първата по рода си мисия за колективна отбрана на звеното.


"Докато незаконната война на Русия в Украйна продължава да заплашва мира и сигурността в Европа, не трябва да има съмнение относно решимостта на НАТО да защитава всеки сантиметър от територията на алианса", каза говорителката на НАТО Оана Лунджеску в Брюксел в навечерието на 2023 г.

VJTF е елемент с най-висока степен на готовност от силите за реагиране на НАТО.
Ръководството и членството на VJTF се сменят всяка година между съюзниците.
През 2023 г. сухопътните сили на VJTF ще се състоят от около 11 500 хиляди войници, като ядрото ще бъде Panzergrenadierbrigade 37.
Сред основните части са германските Panzerbataillon 393, Artillerielehrbataillon 345, Versorgungsbataillon 131 и Transporthubschrauberregiment 30.
За първи път Германия ръководи и командването на специалните части към VJTF.

Водещата единица за сухопътните части на VJTF е Panzergrenadierbrigade 37. От приблизително 5000 войници на бригадата около 4000 са поставени под директно командване на НАТО.

Германска фрегата подсили тази седмица фланга на НАТО в Северния Атлантик и в Северно и Балтийско море през следващите месеци. Корабът с екипаж от 210 души е тръгнал в сряда от военноморската база във Вилхелмсхафен, каза говорител на флота, и ще бъде и част от силите за бързо реагиране на алианса. Според германския флот са планирани няколко мащабни маневри на НАТО, включително в Балтийско море. "Корабът ще служи шест месеца като флагман на новото германско командване на алианса НАТО", каза капитанът на фрегатата Хендрик Вислер според изявление на ВМС.


Корабът "Мекленбург-Предна Померания", който е дълъг почти 140 метра, е оборудван с два хеликоптера. Фрегатата беше част от силите за бързо реагиране на НАТО за няколко месеца и миналата година. Очаква се да се върне в базата през юли.


Министерството на отбраната на Германия проучва дали ще трябва да удължи ръководството си на тази съвместна оперативна група на НАТО след 2023 г. поради закъснения от страна на Великобритания, следващата страна по реда, съобщи Table.Media във вторник, позовавайки се на източници от германската армия. Не е съвсем ясно какъв ефект може да има забавянето на смяната на ръководството върху операциите на VJTF.


Освен че лидерската позиция се върти между членовете, за да се сподели натоварването, на което са поставени военните от тези части, бригадите остават обвързани с VJTF в продължение на три години, за да помогнат в трите фази - от готовност за действие до прибиране по местата за базиране - което означава, че не са на разположение за други национални мисии или международни задължения.

Дневник