Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, че мирните усилия в руско-украинската война трябва да бъдат подкрепени от едностранно прекратяване на огъня и "визия за справедливо решение", предаде агенция Ройтерс, позовавайки се турското президентство.

Ердоган и руският президент са разговаряли неведнъж след нахлуването на руските сили в Украйна през февруари. Турция действаше като посредник заедно с ООН за постигането на споразумение, което позволи износа на зърно от украински пристанища, припомня Ройтерс.

Президентът Ердоган заяви, че призивите за мир и преговори трябва да бъдат подкрепени от едностранно прекратяване на огъня и визия за справедливо решение, се казва в съобщението на турското президентство, в което се добавя, че Ердоган е напомнил на Путин за позитивния резултат от споразумението за зърнения коридор. 

Украйна е голям глобален производител и износител на зърно, но производството и износът намаляха, след като Русия нахлу в страната и започна да блокира украинските пристанища, припомня Ройтерс. 

Двамата лидери обсъдиха също ситуацията в Сирия, като Ердоган заяви на Путин, че трябва да бъдат предприети конкретни стъпки за изчистване на кюрдските бунтовници от района на турско-сирийската граница, особено от Тел Рифат и Манбидж, се казва в съобщението на турското президентство.

Дневник