Вдългоочакваните си мемоари британският принц Хари твърди, че неговият по-голям брат и престолонаследник принц Уилям го е съборил на земята по време на спор през 2019 г. за съпругата на Хари Меган, съобщава вестник "Гардиън", цитиран от "Ройтерс".

Изданието е получило копие от мемоарите на Хари "Spare", които трябва да бъдат публикувани на 10 януари. Хари предстои да се появи в две телевизионни интервюта, за да популяризира книгата си, но статията на "Гардиън" разкрива някои пасажи.

"Той ме хвана за яката, скъса огърлицата ми и ме събори на пода", пише той. "Паднах върху купата на кучето, която се счупи под гърба ми, парчетата се врязаха в мен. Лежах там за момент, замаян, след което се изправих и му казах да се маха."

Тогава според "Гардиън" Уилям е предизвикал по-малкия си брат да отвърне на удара, но Хари е отказал.

По-късно Уилям се върна на мястото, "изглеждайки изпълнен със съжаление, и се извини", пише Хари.

Говорители на двореца отказаха да коментират информацията.

Уилям и Хари, синовете на крал Чарлз, бяха смятани за много близки след смъртта на майка им Даяна в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г.

През последните години обаче се появиха спорове помежду им. Откакто Хари и Меган се оттеглиха от кралските си задължения преди две години и се преместиха в Калифорния, те отправиха остри критики към британската монархия и обвинения в расизъм, които семейството отхвърли.

Спорът с Уилям е възникнал заради недоволството на кралското семейство от Меган, пише Хари. По думите му Уилям е нарекъл Меган "трудна" и "груба", което според него звучало като "думите в пресата" за нея.

Според многобройни публични изявления на Хари както той, така и съпругата му са били малтретирани от двореца и неговия персонал.

Заглавието на книгата "Spare" идва от често цитиран израз в британските аристократични кръгове за нуждата от наследник и от резервен. Според "Гардиън" Хари цитира баща си, крал Чарлз, да казва на принцеса Даяна в деня на раждането му: "Прекрасно! Сега ти ми даде наследник и резервен - работата ми е свършена."

Книгата също така съдържа "много лични сцени и разговори", съобщава "Гардиън", и описва спомените и любовта на Хари към покойната му майка и към баба му кралица Елизабет, която почина миналата година на 96-годишна възраст.

Хари и Меган сключиха брак през 2018 г. Скоро след това те се отдалечиха от останалата част от кралското семейство, обявявайки през 2020 г., че ще се оттеглят от кралските задължения, и премествайки се в Калифорния по-късно същата година.

Миналия месец техният документален филм от шест части по "Нетфликс", който привлече рекордна аудитория, повдигна нови обвинения, включително, че Уилям е крещял на Хари по време на кризисна среща за бъдещето му.

Дневник