Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия иска да използва предложеното от нея коледно примирие като прикритие, за да се опита да спре напредването на украинските сили в източната част на Донбас, предаде Ройтерс.

"Сега те искат да използват Коледа като прикритие, макар и за кратко, за да спрат напредването на нашите момчета в Донбас и да докарат оборудване, боеприпаси и мобилизирани военни по-близо до нашите позиции," заяви Зеленски в нощното си видеообръщение, като този път говореше на руски, а не на украински език.

"Какво ще им донесе това? Само поредното увеличение на общите им загуби", допълни украинският президент.

Войната "ще приключи или когато вашите войници се изтеглят, или когато ние ги изхвърлим", подчерта Зеленски.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че с предложението си за спиране на огъня руският президент Владимир Путин цели да си поеме глътка въздух.

Изявлението на Байдън е във връзка с предложението на Путин за 36-часово спиране на огъня по случай Рождество Христово, което Руската православна църква отбелязва на 7 януари, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Кремъл съобщи, че Путин е наредил спиране на огъня от от 12:00 ч. московско време на 6 януари до 24:00 ч. на 7 януари, след като призив в този смисъл отправи руският патриарх Кирил.

Украйна заяви, че няма да има спиране на огъня, докато Русия не изтегли силите си от окупираните украински територии.

Днес.бг