Министърът на вътрешните работи на Румъния Лучиан Боде ще има възможност да повдигне въпроса за присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство на неофициалното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Стокхолм на 25 януари, на което румънският представител е поканен да присъства. Това заяви днес румънският евродепутат Еуджен Томак, председател на партия „Народно движение“ (член на Европейската народна партия), предаде агенция Аджерпрес.

В днешна публикация във Фейсбук румънският евродепутат информира, че шведското председателство на Съвета на ЕС организира на 25 януари в Стокхолм неофициална среща на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, на която е поканен румънският министър на вътрешните работи. Томак посочва в публикацията си, че посещението е важно, тъй като министърът ще има възможност да обсъди, макар и неформално, въпроса за членството на Румъния в Шенгенското пространство.

„Остава да видим дали този път диалогът, настойчивостта и преговорният капацитет на сегашното правителство ще бъдат по-успешни от досега“, коментира румънският евродепутат.

На заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 декември 2022 г. Австрия блокира присъединяването на Румъния и България към Шенгенството пространство. Срещу кандидатурата на България се обяви и Нидерландия. Хърватия пък получи зелена светлина и стана член на европейското пространство без гранични проверки от 1 януари т.г. /БТА