Полската гранична охрана съобщи днес, че през 2022 г. са отчетени значително по-малко опити за нелегално преминаване на границата откъм Беларус в сравнение с предходната година, предаде ДПА.

Миналата година са извършени около 15 700 опита, докато през 2021 г. те са около 40 000, съобщи службата в "Туитър". Това представлява спад с 60%.

Построената от полското правителство висока ограда е основната причина за спада, заяви говорител на службата за гранична охрана пред новинарската агенция ПАП. Полша завърши строежа на оградата в края на юни. Полско-беларуската граница е с дължина 418 километра. Тя е сухопътна в продължение на 186 километра, а останалата част преминава през езера и реки. В края на лятото и през есента на 2021 г. ситуацията по границата ескалира, след като хиляди хора се опитаха да влязат в Европейския съюз нелегално. ЕС обвинява лидера на Беларус Александър Лукашенко, че превозва мигранти до външната граница на съюза в опит да предизвика криза.

Въпреки оградата хора продължават да се опитват да прекосят границата без разрешение. Само вчера полската гранична охрана е отчела 68 такива опита./БТА