Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел нарече днес "лицемерие" обявеното от Москва едностранно прекратяване на огъня в Украйна по случай православната Коледа, предаде Франс прес.

"На Кремъл не може да му се има никакво доверие и тази декларация за желание за едностранно прекратяване на огъня не заслужава доверие“, каза Борел пред журналисти по време на посещение в Мароко.

"Отговорът, който ни идва на ум, е скептицизъм пред лицето на толкова много лицемерие", добави ръководителят на европейската дипломация в град Фес.

Руският президент Владимир Путин нареди вчера на армията си да спазва прекратяване на огъня "по цялата линия на съприкосновение между страните в Украйна" на 6 и 7 януари - първото голямо примирие от началото на руската инвазия преди почти една година. Въпреки това артилерийските престрелки продължиха и днес, отбелязва АФП.

За да се счита прекратяването на огъня за валидно, "трябва да има пълно прекратяване на военните атаки. Трябва да има изтегляне на (руските) войски и тяхното военно оборудване от украинска територия", каза Борел след среща със студенти от Евро-средиземноморския университет.

"При липсата на такива конкретни действия, едностранното прекратяване на огъня изглежда като опит на Русия да спечели време, за да прегрупира войските си и да се опита да възстанови сериозно накърнената си международна репутация", отбеляза ръководителят на европейската дипломация.

Борел също така обърна внимание на "руската пропаганда", която хвърля върху "европейските санкции" отговорността за покачването на цените на храните и енергията в световен план, от което най-много страда Африка.

"Това е напълно невярно. Руската армия е тази, която унищожи силозите за зърно, унищожи и постави мини в нивите, разруши пътищата и блокира пристанищата на Украйна", аргументира се висшият европейски дипломат.

Борел завършва днес двудневното си официално посещение в Мароко - страна, обвинявана от медиите, че е замесена в корупционния скандал в Европейския парламент, отбелязва АФП./БТА