Кюрдските сили в Сирия обявиха днес, че са задържали близо 100 джихадисти в рамките на продължила една седмица операция срещу клетки на групировката "Ислямска държава" (ИД) след смъртоносна атака в северната част на страната, предаде Франс прес.

Шестима кюрдски бойци и един джихадист бяха убити на 26 декември по време на неуспешно нападение срещу главния щаб на кюрдските сили в Ракка, което е имало за цел освобождаване на задържани в местен затвор джихадисти. Отговорност за атаката пое ИД.

Сирийските демократични сили (СДС - съюз на въоръжени бойци, в който доминират кюрдите) впоследствие обявиха тревога в районите под свой контрол в Северна Сирия и предприеха операция за "преследване на клетките" на ИД.

СДС обявиха днес, че са прочистили 55 села и са затворили "големи части от сирийско-иракската граница".

В хода на операцията са били арестувани "154 издирвани терористи и престъпници", сред които 102 членове на ИД, и са били осуетени атаки, които групировката е планирала да извърши срещу градовете Камишли и Хасака по време на новогодишните празници, пише в комюникето.

Според СДС ръководената от САЩ международната антиджихадистка коалиция е взела участие в операцията - нещо, което тя засега не е потвърдила./БТА