Стара карта, за която се смята, че отбелязва място, където германски войници са скрили съкровище на стойност милиони евро по време на Втората световна война, разпали въображението на любители иманяри в Нидерландия тази седмица, пише "Ройтерс".

Въоръжени с металотърсачи и лопати, групи от хора се скитаха из полетата около село Омерен в източната част на страната, след като картата беше публикувана от нидерландския Национален архив във вторник.


Смята се, че картата показва къде нацистки войници са скрили четири големи сандъка, пълни с диаманти, рубини, злато, сребро и всякакви бижута, които са откраднати след експлозия в банка през август 1944 г.

Картата е получена от германски войник малко след войната от нидерландския институт, на който е възложено да проследи германските капитали в Нидерландия след освобождаването на страната от нацистка окупация през 1945 г.


Картата бе публикувана тази седмица, след като официално изтече срокът на засекретеност от 75 години.

Въпреки че съществуването на съкровището не може да бъде напълно потвърдено, институтът предприе различни неуспешни опити да го намери през 1947 г., каза говорителят на Националния архив Ан-Марике Самсон пред "Ройтерс".


"Не знаем със сигурност дали съкровището е съществувало. Но институтът направи много проверки и установи, че историята е достоверна", каза Самсон и добави: "Никога обаче не успяхме да го открием и дори да е съществувало, вероятно вече е изкопано."

Слабият шанс да се намерят някакви ценности все пак не отказа любителите златотърсачи.

"Виждам групи от хора с метални детектори навсякъде", каза 57-годишният Ян Хензен пред "Ройтерс", почивайки си самият той от търсене. "Както много хора, новината за съкровището ме накара да отида да търся сам. Шансът съкровището да е все още тук след 70 години е много малък според мен, но искам да опитам."

Бившият кмет на Омерен Клаас Тамес, сега ръководител на фондацията, която притежава земите, където може да е скрито съкровището, каза, че е видял хора от цялата страна.

"Карта с редица от три дървета и червен кръст, отбелязващ място, където може да бъде скрито съкровище, разпалва въображението", отбеляза той. "Всеки, който открие нещо, ще трябва да ни информира, така че ще видим. Но не очаквам да е лесно."

Дневник