Представителният отбор на „Шумен“ започна 2023-та година с победа в националната баскетболна лига. В зала „Арена Шумен“ тимът на домакините се наложи над „Черно море Тича“ с 82:78.

Срещата бе от 14-ия кръг на НБЛ и предложи много емоции на феновете на играта, особено в края, когато „Черно море“, подкрепян силно от свои привърженици, скъси до две точки аванса на „Шумен“. Домакините, които отново имаха публиката като свой основен помощник, обаче в този мач издържаха на напрежението и взеха победата.

„Моряците“ водеха в резултата в по-голямата част от първите десет минути. Шуменци на няколко пъти изравняваха, а 1,50 секунди преди края на частта обърнаха резултата в своя полза - 26:21 след първата част.

Момчетата на Янко Янков и Звонко Папак изиграха силна втора четвърт, в която поведоха с двуцифрен резултат, достигнал до 15 точки. „Черно море“ намали разликата  края и на полувремето резултатът бе 45:37.

До средата на третата четвърт „Шумен“ отново имаше добър аванс, но тимът от Варна успя да навакса изоставането си и третата четвърт завърши само с 8 точки преднина за „Шумен“ - 61:69.  В тази част варненци останаха без Тач Ънру, който бе изгонен заради неспортсменско поведение.

 В последната четвърт на двубоя двата тима държаха докрай изпънати нервите на своите привърженици. „Шумен“ позволи на гостите да стопят разликата до точка – 71:70. Кендеров върна за минути спокойствието в състава на „Шумен“ след тройка за 74:70. „Шумен“ имаше аванс от шест точки 1,49 секунди преди края на мача. Домакините обаче направиха много пропуски под коша и „Черно море“ отново скъси дистанцията като се доближи на две точки – 80:78. В оставащите малко повече от 3 секунди до края на мача шуменци съумяха да накъсат играта и да печелят време с нарушения от страна на варненци. Така Кендеров получи право да изпълни два удара от линията за фаул, като и при двата лидерът на „Шумен“ бе точен и оформи крайния резултат – 82:78.

Георги Кендеров бе най-резултатен за победителите с 23 точки. Той има и 8 борби. Джавонте Елис реализира 21 точки, с 11 е Николай Георгиев, 10 добави Рей Идову.

Ейврил Уба от „Черно море“ бе над всички в мача с 31 точки и 19. С 22 точки за „моряците“ се отчете Лъчезар Тошков.

„Изстрадана победа, но поздравявам момчетата, че в този мач не се огънаха и издържаха. За радост не направихме грешките от предходни срещи, когато през второто полувреме имаше голям спад в играта и губехме. „Черно море“ е много добър отбор и успя да ни затрудни максимално в края на мача. Надявам се с тази победа, която е първа за новата година, да ни даде необходимото самочувствие и за следващи“, каза след мача треньорът на „Шумен“ Янко Янков.

В състава на „Шумен“ големия отсъстващ бе отново Виктор Серафимов, който лекува контузия. На терена се появиха двама нови играчи - американският гард Ишмаел Насър Ел-Амин. Той е роден в Минеаполис, САЩ, на 24 години и е висок 191 см. И познатия на шуменската публика Росен Иванов, който игра за отбора преди два сезона в А група, а сега е треньор  школата на клуба.

ШУМ.БГ