Ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово (КейФОР) са отхвърлили искането на Сърбия нейните сили за сигурност да се върнат в отцепилата се провинция на фона на продължаващото напрежение там, съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Миротворците от КейФОР, които се разположиха в Косово през 1999 г., след като бомбардировките на НАТО принудиха сръбската армия и полиция да напуснат територията, са посочили в отговора си, че няма нужда от завръщане на сръбските сили, каза Вучич, цитиран от БТА.

Миналия месец, за първи път след края на войната, Сърбия поиска да разположи войски в Косово след поредица от сблъсъци и напрежение между косовските власти и сърбите в северната част на страната, където те са мнозинство. Напрежението се покачи след ареста на бивш косовски сръбски полицай и насрочването на местни избори в сръбските общини в Северно Косово, които в крайна сметка бяха отложени за април. В Северно Косово бяха издигнати барикади по пътищата, включително към граничните пунктове със Сърбия. По-късно напрежението бе потушено с усилията на ЕС и САЩ, припомнят агенциите.

В резолюцията на Съвета за сигурност на ООН се посочва, че Сърбия може да разположи до 1000 души свой персонал на граничните пунктове, в православните религиозни обекти и райони със сръбско мнозинство, ако това бъде одобрено от КейФОР. Белград заяви, че връщането на сръбските войски в Косово ще спомогне за намаляване на напрежението - твърдение, което бе категорично отхвърлено от косовски и западни представители.

Вучич разкритикува силите на НАТО, че са информирали Сърбия за отговора си в навечерието на Коледа (по Юлианския календар) и след като косовската полиция арестува войник, заподозрян в стрелба и раняване на двама млади сърби край южния град Щръпце. Арестуваният член на Силите за сигурност на Косово не е бил на служба по време на инцидента, който стана в петък и бе осъден от косовските власти, отбелязва Ройтерс.

Косовската полиция съобщи, че двете жертви на стрелбата - на възраст 11 и 21 години, са били откарани в болница, а нараняванията им не са животозастрашаващи.

Сръбските медии съобщиха за още един инцидент, при който млад мъж е бил нападнат и пребит от група албанци рано в събота, докато се е връщал от църковна служба.

Властите в Белград определиха инцидентите като "терористични" и заявиха, че те показват, че сърбите са нежелани в Косово. За днес в Щръпце е обявен протест.

Международни организации осъдиха нападенията, които се очаква да задълбочат недоверието между мнозинството етнически албанци и 100-те хиляди етнически сърби, които живеят в Косово. Половината от сърбите живеят в северната част на страната и повечето отказват да признаят независимостта на Косово. Другата половина живее в други части на Косово, като например в района на Щръпце, и повечето от тях признават правителството в Прищина и участват в политическия живот, отбелязва Ройтерс.

Сърбия не признава обявената през 2008 г. косовска независимост и спорът продължава да бъде потенциална точка на напрежение, отбелязва АП.

Конфликтът в Косово избухна, когато сепаратистки настроени етнически албанци започнаха бунт срещу управлението на Сърбия, а Белград отговори с брутални репресии, които предизвикаха намесата на НАТО. В конфликта загинаха около 13 000 души, предимно етнически албанци, припомня агенцията.

Президентът Александър Вучич каза, че отговорът на КейФОР е бил очакван поради подкрепата на Запада за независимостта на Косово. Сърбия пък разчита на Русия и Китай в стремежа да запази претенциите си към бившата си провинция, която много сърби смятат за сърцето на нацията.

Западът не се разтревожи от раняването на сръбските момчета, оплака се Вучич по проправителствената телевизия Пинк във връзка с инцидента край Щръпце.

"Не очаквах различен отговор от КейФОР", допълни Вучич.

Както на Сърбия, така и на Косово беше казано, че трябва да нормализират отношенията си, ако искат да напреднат към членство в ЕС. Високопоставена делегация на САЩ ще посети региона следващата седмица, за да помогне за придвижването на преговорите, които се водят с посредничеството на ЕС и са в задънена улица, отбелязва АП.

Дир.бг