Президентът на САЩ Джо Байдън започна снощи първата си официална визита в Мексико след близо две години мандат, предаде Франс прес.

Байдън бе посрещнат от мексиканския си колега Андрес Мануел Лопес Обрадор при слизането си от "Еърфорс 1". Двамата ще имат двустранни срещи днес преди утрешния северноамерикански съвет в Мексико с премиера на Канада Джъстин Трюдо.

Преди това Байдън посети границата с Мексико за пръв път, откакто встъпи в длъжност, заемайки се с един от най-наболелите политически въпроси в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Придружен от агенти на граничната служба, Байдън обходи участък от стената, която разделя двете страни - знаков приоритет на предшественика му Доналд Тръмп - в опит да демонстрира, че взима въпроса насериозно.

Байдън каза в четвъртък, че ще затегне имиграционните правила, като блокира кубинските, хаитянските и никарагуанските мигранти на границата, разширявайки списъка с националностите на хората, които могат да бъдат експулсирани обратно в Мексико.

Това обаче не впечатли републиканците като тексаския губернатор Грег Абът, който го обвини, че не прилага имиграционните закони. "Вие нарушихте конституционното ви задължение да защитавате Щатите от нахлуване чрез вярно прилагане на федералните закони", написа Абът, потенциален кандидат на президентските избори през 2024 г. в писмо, което предаде на Байдън при пристигането му в щата.

Байдън каза пред репортери, че още не е чел писмото. Придружен от министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас, президентът посети Моста на Америките, свързващ град Ел Пасо в САЩ със Сиудад Хуарес в Мексико. Служители на граничната служба показаха на президента оборудването, което използват за намиране на наркотици.

Дир.бг