Товарен кораб заседна тази сутрин в Суецкия канал и за часове затрудни корабоплаването, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Корабът "Ем Ви глори" (MV Glory), плаващ под флага на Маршаловите острови, е заседнал в район на град Кантара, провинция Измаилия, а влекачи се опитват да го преместят, съобщиха от корабоплавателната агенция "Лет ейджънсис" (Leth Agencies).

"Глори" е отплавал от украинското пристанище Черноморск на 25 декември на път за Китай с 65 970 метрични тона царевица, според базирания в Истанбул Съвместен координационен център (СКЦ), наблюдаващ износа на зърно от Украйна.

Сателитни данни, анализирани от АП, показваха кораба, заседнал в еднопосочна лента за движение в Суецкия канал южно от Порт Саид.

Малко по-късно "Лет ейджънсис" съобщи, че заседналият плавателин съд е успешно освободен и е продължил плаването си.

Инцидентът събуди спомена за друг подобен инцидент - през март 2021 г. голям товарен кораб се завъртя странично в Суецкия канал в Египет и блокира за близо седмица трафика в ключовия морски път между Изтока и Запада.

Носът на кораба "Евър Гивън" бе опрял в източния бряг на Суецкия канал, а кърмата му - в западния, което предизвика огромно "задръстване" от кораби в канала.

Дир.бг