Паметник „Създатели на българската държава“ е на трето място сред най-посещаваните туристически обекти за 2022 година в интерактивен гид на България в iLoveBulgaria, сочи класация на платформата.

Kласацията е на база сканирания на QR кодовете от табелки на iLoveBulgaria, намиращи се на забележителностите (100-те национални туристически обекта и обекти на общини-партньори на туристическия гид) с мобилното му приложение iLoveBulgaria.

В класацията са включени 266 туристически забележителности, а най-посещавана от туристите, използващи платформата, къща музей „Райна Княгиня“ в гр. Панагюрище. Почетното второ място е за Бачковският манастир, който традиционно е в топ 10 още от началото на класацията ни от 2017 г.

Третото място е за Паметник „Създатели на българската държава” – Шумен.

Топ 10 допълват Рупите, Царевец, Гробницата в Старосел, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство Трявна, Национален музей „Христо Ботев“ в Калофер и Античен театър – Пловдив.

От другите културно-исторически забележителност  Шуменско на 17-то място е Шуменската крепост, 42-ро за НИАР „Плиска“, 51-во за археологическия музей във Велики Преслав, 55-то за Томбул джамия, 71-во за НИАР „Велики Преслав“, 154-то за РИМ Шумен, 168-мо за НИАР „Мадара“.

ШУМ.БГ