Италия няма да вземе решение за нова доставка на оръжия на Украйна до февруари поради политическото напрежение, съображенията за разходите и недостига на военна техника, съобщи днес вестник "Република“, цитиран от Ройтерс.

Преди две седмици президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Рим обмисля да достави средства за противовъздушна отбрана след телефонен разговор с италианския премиер Джорджа Мелони, в който тя потвърди  „пълната подкрепа" на правителството си за Украйна.

Малко след това министърът на отбраната Гуидо Крозето възприе предпазлив тон по отношение на въпроса дали Италия ще може да достави на Украйна системи за противовъздушна отбрана.

Позовавайки се на неуточнени източници, "Република“ съобщи, че Мелони, която е твърда поддръжничка на Киев, среща съпротива при одобрението на постановление за изпращане на оръжия за Украйна от нейните десни съюзници Матео Салвини и Силвио Берлускони. И двамата политици имат дългогодишни връзки с Москва, припомня Ройтерс.

Но източници от съответните им политически партии - "Лигата" и "Форца Италия" днес отрекоха да имат каквито и да било проблеми с постановлението.

Друг проблем, който възпрепятства решението, е опасението, че оръжейните доставки биха могли да лишат италианската армия от системи за противовъздушна отбрана, посочва "Република“. Изданието припомня, че две от петте батареи на Италия вече са ангажирани в Кувейт и Словакия.

Третото опасение, посочва вестникът, е свързано с цената на оръжията, които трябва да бъдат изпратени на Киев.

Зеленски настоява западните съюзници на Украйна да засилят военната помощ за противодействие на руските удари по гражданска инфраструктура с ракети и безпилотни самолети.

По времето на бившия премиер Марио Драги Италия изпрати пет пакета от помощи за Киев, включително военни доставки, а сега правителството на Мелони, което е на власт от октомври, работи по евентуална шеста доставка.

Пресслужбите на министерствата на отбраната и на външните работи на Италия засега не отговарят на исканията за коментар по въпроса, посочва Ройтерс.

/ГГ/ БТА