Израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир нареди палестинските знамена да не се допускат на публични места, съобщи "Джерузалем пост".

"Немислимо е нарушители на закона да развяват знамена на терора, да подбуждат и насърчават тероризма", цитира го израелското издание. Итамар Бен-Гвир обяснява, че е издал инструкциите, защото тези символи "поддържат тероризма" и представляват атака срещу Държавата Израел.

Това е поредната стъпка на крайнодесния Бен-Гвир, лидер на партия "Израелска сила" и коалиционен партньор на премиера Бенямин Нетаняху, която повишава напрежението, едва дни след като кабинетът встъпи в длъжност. Миналата седмица той породи с действията си опасения от нови сблъсъци в Израел, след като посети Храмовия хълм в Ерусалим, където е третото по важност свещено място в исляма.

Бен-Гвир създава напрежение с палестинците в окупираните територии и арабите в Израел, макар да смекчи реториката си отпреди години и да настоява само за изгонване на "нелоялни" жители (без да говори директно за араби). Тревогата на запад и сред наблюдатели в самия Израел е свързана и с факта, че изминалата година бе най-смъртоносната за израелско-палестинския конфликт от две десетилетия.
Това е крачка назад в отношенията на Израел и палестинците. Знамето, забранено от Бен-Гвир, се използва като официален флаг на базираната в Западния бряг Палестинска власт. Израел го признава като нейно знаеме, след като тя бе създадена, за да администрира Западния бряг и Газа в резултат на т. нар. Споразумения от Осло от 90-те години. Преди това той бе свързан само с Оранизацията за освобождение на Палестина, възприемана от Израел като терористична организация до Споразуменията от Осло.

Същевременно то бе използвано от протестиращи срещу кабинета на Нетаняху, който според критици ще е пагубен за израелската демокрация с решения като засилване на политическия контрол върху Върховния съд. Развя го публично и освободеният миналата седмица палестински затворник Карим Юнес, който бе пуснат от Израел след 40 години зад решетките.

Не за пръв път обаче израелско правителство премахва палестински знамена: за последно това стана по времето на предходния кабинет на центриста Яир Лапид и националиста Нафтали Бенет при погребението на убитата (според ООН) от израелско оръжие журналистка от "Ал Джазира" Ширийн Абу Акле.

Очаква се американският държавен секретар Антъни Блинкен да посети Израел и да разговаря с Нетаняху за крайнодесните и ултрарелигиозни коалиционни партньори.

Дневник