Най-малко 17 души бяха убити вчера в Хулиака при сблъсъци между перуанските сили за сигурност и демонстранти, настояващи за оставката на президентката Дина Болуарте, при опит да нахлуят на летището в югоизточния град. Това съобщи народният защитник (местен омбудсман), цитиран от Франс прес.


Започна евакуацията на туристи, блокирани на Мачу Пикчу заради протестите в Перу
Потвърдихме 17 смъртни случая днес при сблъсъци със силите за сигурност в близост до летището на Хулиака, в района Пуно, обитаван от коренния етнос аймара, каза пред АФП източник от канцеларията на омбудсмана, пожелал анонимност. Има и над 30 ранени, добави той.

По-рано бе съобщено за 12 загинали. Регионалните здравни власти информираха и за 52 ранени, посочва ТАСС.

По телата на жертвите има рани от куршуми, каза служител от местната болница, добавя БТА.

По-рано координаторът на канцеларията на градския омбудсман Нивардо Енрикес Бариалес съобщи на АФП за "девет мъртви в моргата след сблъсъци в Хулиака".

В събота вече имаше опит да бъде превзето с щурм същото летище, разположено на близо 1300 км южно от столицата Лима, напомня АФП.

"Днес над 9000 души се приближиха до летището на Хулиака и около 2000 от тях безмилостно се нахвърлиха срещу полицията и оборудването с импровизирани оръжия", заяви пред журналисти премиерът на Перу Алберто Отарола и добави, че става дума за "екстремна ситуация".


"Господа полицаите стреляха по нас", разказа пред АФП един от демонстрантите. "Настояваме мадам Дина (Болуарте) да подаде оставка. Приеми факта, че народът не те обича!", добави той.

Протестиращите настояват за оставката на Дина Болуарте, която застана начело на страната след отстраняването в началото на декември на социалиста Педро Кастильо, както и за нов парламент и незабавно произвеждане на избори, датата на които вече е изтеглена от 2026 г. за април 2024 г.


Районът Пуно, който граничи с Боливия, е епицентър на протестите в страната, обхваната от безсрочна стачка от 4 януари. Демонстрациите започнаха, след като парламентът отстрани и арестува Кастильо на 7 декември след опита му да разпусне законодателния орган, окачествен от депутатите като "опит за държавен преврат".

"Това, което става, е клане между перуанци, настоявам за спокойствие, не се излагайте на опасност", призова населението по местно радио кметът на Хулиака Оскар Касерес.

С новите жертви загиналите по време на антиправителствените протести в Перу стават 39. В страната продължава тежка институционална и политическа криза.

Дир.бг