Шуменският окръжен съд призна за виновен в причиняването на смърт по непредпазливост 33-годишeн водач от Шумен и му наложи условно наказание 1 година и 4 месеца „Лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок, съобщиха днес от пресслужбата на ШОС.

Делото е приключило само в едно съдебно заседание.

Случаят е от 9 ноември 2021 г., когато в шуменското село Върбак подсъдимият, при маневра на заден ход с товарния си бус, по непредпазливост причинил смъртта на 85-годишна жена от селото.

Според съда, подсъдимият водач е извършил деянието в условията на независимо съпричиняване от страна на пострадалата и е направил всичко, зависещо от него за оказване на помощ. Оттам уточниха, че наказанието е наложено и при спазване на разпоредбата на процесуалния закон, която задължава да се намали с една трета наложеното наказание, когато подсъдимият признае фактите и обстоятелствата от обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тези факти.

С присъдата е постановено и „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 1 година 4 месеца. Подсъдимият е осъден и да заплати 2 769.40 лв. разноски направени в досъдебното производство, както и 3000 лв. разноски направени от частните обвинители.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд - Варна в петнадесет дневен срок от днес, се казва още в съобщението на ШОС.

ШУМ.БГ