Над 200 домоуправители и собственици на жилища препълниха зала „Проф. Венета Вичева“ в сградата на община Шумен, за да се запознаят с най-важното за кандидатстване по новата програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Максималният ресурс, който е определен за саниране на сгради в общината е 30 млн. лв. Шумен обаче се конкурира с други общини и може да получи и по-малко, ако няма достатъчно добре подготвени проекти.  

„Има много голям интерес към програмата. От октомври м.г. до сега имаме над 250 запитвания за начините за кандидатстване. Надявам се колкото се може повече сдружения на собствениците да успеят да подготвят документи и да бъдат одобрени за финансиране“, каза пред ШУМ.БГ експертът в Областния информационен център Ирена Стефанова.

В община Шумен вече има регистрирани близо 30 сдружения на собственици, част от които са го направили с намерение да кандидатстват по приключилата преди 2 години програма за енергийна ефективност, която бе финансирана със средства от националния бюджет. 

Основната разлика между старата и новата програми е нуждата сега от изготвени две обследвания – техническо и за енергийна ефективност. Те вече се заплащат от собствениците и средствата за тях се възстановяват само, ако съответното сдружение бъде одобрено. Финансирането на проектите за енергийна ефективност е 100% безвъзмездно, без съфинансиране от страна на собствениците. 

Пред домоуправителите и собственици на жилищни сгради Ирена Стефанова обясни основните условия за кандидатстване. Жилищните сгради трябва да са с 4 и повече жилища и трябва да са проектирани преди 26-ти април 1999-та. Колкото по-голяма разгърната застроена площ има сградата, толкова повече точки ще получи. Повече точки ще поучават сдружения, регистрирани с по-голям процент от собствениците, като минимумът е 67%. Могат да участват и отделни входове на блокове, но ако са отделени един от друг с фуга. 

Срокът за кандидатстване е до 10 май. 

Настоящата процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап I“ е с осигурено финансиране в размер на 1,4 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС. 

ШУМ.БГ