Проучване на специалисти от университета Йорк в Торонто обяснява защо затлъстяването е по-опасно за мъжете отколкото за жените, съобщи електронното издание “Юрикалърт”. 

Изследването хвърля светлина върху биологичните основи на половите различия при заболявания, свързани с наднорменото тегло. Канадските експерти откриват "поразителни" разлики в клетките, които изграждат кръвоносните съдове в мастната тъкан при мишки от двата пола.

Мъжките екземпляри са по-склонни от женските да развият състояния, свързани със затлъстяването, сред които са сърдечно-съдови заболявания, инсулинова резистентност и диабет, обяснява професор Тара Хаас от университета Йорк.

"Използвани са модели на гризачи, за да се изследва затлъстяването и свързаните с него болести като диабет, но обикновено са изучавани мъжки индивиди, тъй като женските са устойчиви на развитието на същите страдания", казва Хаас, която е водещ учен на изследването. "Бяхме заинтересовани да проучим тази разлика, защото според нас тя показва, че нещо се случва при представителките на нежния пол, което ги защитава".

При направено по-рано проучване Хаас и нейният екип установяват, че при женски гризачи с наднормено тегло растат много нови кръвоносни съдове, за да снабдяват разширяващата се мастна тъкан с кислород и хранителни вещества. Това обаче е много по-ограничено при мъжките. В най-новото им изследване фокусът е върху разликите в ендотелните клетки, които изграждат градивните елементи на кръвоносните съдове в мастната тъкан.

Специалистите използват специален софтуер, за да помогне да бъдат изолирани хиляди гени и учените да се ориентират към тези, които са свързани с растежа на кръвоносните съдове. Така те установяват, че процесите, свързани с развитието на нови кръвоносни съдове, са доста повече при женските мишки. При мъжките пък се наблюдава високо ниво на дейности, водещи до възпаления.

"Беше много поразителна степента на свързаните с възпаления процеси, които преобладават при мъжките екземпляри", казва Хаас. "Други проучвания показват, че когато ендотелните клетки имат подобен отговор, те са много нефункционални и не реагират правилно на стимули".

"Вълнуващо е да се наблюдава продължителната устойчивост, която женските ендотелни клетки показват дори и когато са стресирани от дългосрочна диета с високо съдържание на мазнини", казва Александра Пислару, която е част от изследователския екип. "Резултатите от нашето проучване могат да помогнат да се разбере по-добре защо затлъстяването се проявява по различен начин при мъжете и жените".

Данните от проучването са публикувани в "айСайънс".

Дарик