На 12 януари православните християни почитат света великомъченица Татяна Римска.


Родена през 226 г. в богато, но боязливо и криещо вярата си, римско семейство, тя поема пътя на целомъдрието от дете. Изцяло проникната от християнската вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.


Без да гледат на знатното ѝ положение и на нейния безукорен живот, тя била заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала да стори това, но след молитвата ѝ идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания. Според писанията след всяко мъчение Бог извършвал чудо и на следващия ден тя се явявала излекувана.

Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около Татяна и кротко ближел нозете ѝ. Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на "галилеяните", управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ сполетяла и баща ѝ.


Заради големите мъчения, на които е подложена, църквата я канонизира като света великомъченица.

Днес празнуват всички с име Таня и Татяна. По данни на статистиката името Таня носят над 22 хил. българки.

Дневник