11 млади шуменци получиха възможността да пътуват безплатно с влак из Европа.  Младежите са участвали в инициативата DiscoverEU на Европейския съюз през изминалата 2022 година, която бе Година на младежта, съобщиха от офиса на Europe Direct – Шумен.

Момчетата и момичетата, получили безплатни карти за пътуване с влак из страни от Стария континент са ученици от ППМГ „Н. Попович”, а голяма част от тях са и доброволци в СНЦ „Алдора”.

За да получат безплатните карти, младежите, освен, че трябваше да отговорят на формални изисквания (възраст, гражданство), младежите трябваше да участват и във онлайн викторина, свързана с различни европейски проекти, както и да споделят своите очаквания от пътуването.

Резултатите от DiscoverEU 2022 бяха обявени преди дни и 11-те ученици от Шумен станаха част от общо над 47 000 млади европейци, които ще могат да се впуснат в своето европейско приключение с влак от март 2023 г. до февруари 2024 г. в рамките на 30 дни.

Избраните участници ще получат и карта за отстъпки от DiscoverEU с намаления за културни посещения, учебни дейности, спорт, местен транспорт, настаняване, храна и др.

DiscoverEU е инициатива на ЕС, която дава възможност на 18-годишните да се запознаят с многообразието, културата и историята на Европа, да натрупат нови спомени и да създадат нови приятелства. От началото на инициативата през 2018 г. досега, 212 700 младежи са спечелили карти за безплатно пътуване.

DiscoverEU е действие по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз, което дава възможност на младежите да опознаят Европа от собствен опит. Пътувайки предимно с влак (има изключения за участниците, които живеят на остров или в отдалечен район) те ще опознаят  Европа и нейното разнообразие от големи и малки градове.  Освен това DiscoverEU дава възможност да бъдат развити ценни житейски умения като независимост, увереност и отвореност към други култури.  

Следващият кръг на кандидатстване за DiscoverEU ще започне през пролетта на 2023 г.

ШУМ.БГ