Днес и утре с програма Националната Априловска гимназия ще отбележи своят патронен празник. Тържествените събития ще започнат с игра на възпитаниците на гимназията – „Шифърът на Априлов“ от 10:00 часа. По-късно в 12:00 часа празничен ритуал пред паметника на патрона Васил Априлов ще бъдат поднесени цветя и венци. Предвидена е и среща с генералния директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев и с възпитаници на училището, които са успели, ще има и творчески разговор с проф. д-р на и.н. Петър Стоянович.

По информация от Президентството в тържественото отбелязване на 188-годишнината от създаването на първото българско светско училище в 12:00 часа ще се включи и вицепрезидента Илияна Йотова.

На 2 януари 1835 г. в Габрово е основано първото българско светско училище. Това става с дарения на габровците Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и др. От 1872 г. училището прераства в Първата пълна гимназия в поробените български земи. През 1889 г. приема името на своя благодетел Васил Априлов и започва да се нарича Априловска гимназия. През 1988 г. училището придобива статут на гимназия, а от 1992 г. тя става държавно училище с име Национална Априловска гимназия.

На 24 ноември 2022 г. Българската телеграфна агенция и Националната Априловска гимназия подписаха споразумение за сътрудничество в сферата на съвместна работа и задълбочено отразяване на дейността на учебното заведение.

БТА