Окръжен съд – Шумен не уважи искането на Окръжна прокуратура – Шумен за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража„ на 35-годишната С.А.Р, за която е издадена Европейска заповед за арест от компетентните органи на ФР Германия, съобщиха от пресцентъра на съда.

Районният съд гр. Оснабрюк иска задържане на С.А.Р и предаването й за провеждане на наказателно преследване за 33 случая, квалифицирани като престъпления свързани със злоупотреба с трудови възнаграждения и укриване на данъци за периода 01.01.2019 г. – 10.04.2021г. на обща стойност 21 245 евро. Според законодателството на Германия за тези престъпления се предвижда максимален размер 5 години „Лишаване от свобода“ или „Глоба“.
    
Днес при разглеждане на мярката за неотклонение, съдът намери, че в депозираните от  прокуратурата материали не са налице достатъчно доказателства, които да показват, че жената може да се укрие или извърши друго престъпление. При липсата на тези задължителни законови предпоставки за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и факта, че издирваната от Германия е неосъждана, с постоянен адрес, както и липсата на информация, че срещу нея се водят други дела за престъпления от общ характер на територията на РБългария, съдът прецени, че най-адекватната в случая мярка за неотклонение  е „Домашен арест“.

С.А.Р. е била освободена от съдебната зала, непосредствено след обявяването на съдебния акт. Контролът по изпълнение на домашния арест е възложен на органите на МВР. 

Окръжен съд – Шумен ще разгледа делото по същество за екстрадицията на 17 януари 2023 г.

ШУМ.БГ