Под формата на вернисаж откриват гостуващата в Шумен изложба „Плакатът“ на Людмил Чехларов.

На 17 януари, вторник от 17:30 ч. в Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ - Шумен ще бъде подредена изложбата „Плакатът“ на Людмил Чехларов. Подбраните експонати са част от проекта на ХГ-Добрич, финансиран от Министерство на културата по програма „Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“.

Заради издадената заповед от РЗИ-Шумен във връзка със сложната епидемиологична обстановка, валидна до 18 януари, изложбата на 17 януари ще бъде под формата на вернисаж, без официално откриване. Тя ще гостува в залите на ХГ "Елена Карамихайлова" от 17 до 31 януари.

В края на 2021 г. Художествена галерия - Добрич получи от проф. Людмил Чехларов дарение от над 150 авторски проекти за плакат и 233 плаката в тираж, проекти за пощенски марки и запазени знаци – личен архив на автора. Дарението хронологично документира творческия път на Л. Чехларов, формирането на визуалния му почерк и влиянието му върху развитието на съвременния плакат в България. Изложбата проследява развитието на плакатното изкуство и театралния афиш на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“ – София от 60-те години на ХХ век до наши дни.

Людмил Чехларов е роден в Добрич. Завършва Националната художествена академия, специалност „Плакат“, в курса на проф. Александър Поплилов. Започва работа като плакатист в Държавния сатиричен театър. Плакатите на Людмил Чехларов са провокативни, смешни или сериозни, приканващи зрителя да влезе в театралната зала. Той е сред бележитите преподаватели, които десетилетия наред определят насоките в развитието на приложната графика. Заедно със свои колеги е инициатор на триеналето на театралния плакат.

През 2022 г. ХГ - Добрич реализира проект към НФ „Култура“ „Плакатите разказват“ за отпечатване на каталог на дарението. В 180-те цветни страници прецизно са аранжирани театрални и събитийни плакати, обхващащи творчеството на художника от 60-те години на ХХ век до наши дни. Настоящата изложба е пътуваща с експонати от дарението в няколко галерии в страната – Шумен, Варна, Силистра и Бургас, като първи път ще бъде популяризирано цялостно творчеството на Людмил Чехларов – водещ автор в плакатното изкуство.

ШУМ.БГ