309 процедури за премахване на стари, изоставени и излезли от употреба моторни превозни средства са образувани и изпълнени през 2022 година в община Шумен.

„В сравнение с 2021-а година процедурите, които сме изпълнили, са по-малко, но разликата не е много голяма. Продължава да има собственици на МПС, които ги изоставят на обществени или общински терени“, каза за ШУМ.БГ Борислав Станев, гл. инспектор „Контрол по чистота“ към Дирекция „Устройство на териториите“ в администрацията.

В повечето случаи собствениците на стари автомобили сами са си преместили возилата след като са получили известие от общината. Направили са го доброволно 267 от тях. От стартираните общо 309 процедури, само при 9 коли се е стигнало до репатриране от фирмата „Метарекс“, с която Община Шумен има договор за съхранение и разкомплектоване на автомобили. Други 42 собственици са си вдигнали сами возилата на по-късен етап на процедурата. 

„Миналата година имаме един случай, в който собственик на автомобил поиска да си го върне обратно, след като колата бе преместена на площадка за временно съхранение. При тази ситуация собственикът заплаща всички разходи по репатрирането и престоя на автомобила на паркинг на фирмата“, каза Борислав Станев. Той обясни, че всяка кола, преместена на площадка за временно съхранение остава запечатана там 14 дни, в които човек може да си я потърси, а след това се разкомплектова.

Борислав Станев допълни, че в последната година има практика от собственици, получили уведомление, че трябва да преместят автомобила си от обществено място, да го изместят на друга улица. „Това не действа, така не може да скрият колата си, защото за всеки един автомобил ние подготвяме досие. Ако МПС-то е преместено на друго обществено място, то процедурата не започва отново, а продължава“, каза още Станев.

Той припомни сроковете, през които се преминава - след като се установи изоставената кола, се дава предписание на собственика да я премести в частен имот. Ако след 14-дневен срок, това не се е случило, се издава заповед. Изчаква се още две седмици собственикът да изпълни заповедта за преместване и ако колата все още е на същото обществено място, то тя се вдига принудително. При това принудително вдигане на колата се уведомява и полицията, за да не бъде обявено МПС-то за откраднато.

Борислав Станев каза още, че проверките от служителите на община Шумен продължават. „Разчитаме много на сигналите от граждани. Всеки може на мейл или по телефон в общината да подаде сигнал, след което ние го проверяваме и установяваме дали автомобилът трябва да бъде премахнат от общественото място“.

За изоставени се считат тези МПС-та, които са с прекратена регистрация, нямат технически преглед за повече от 3 месеца от определената дата за следващ такъв, както и видимо стари автомобили, които не могат да бъдат в движение.

ШУМ.БГ