326 процедури за премахване на стари и излезли от употреба автомобили от улиците в Шумен и села от общината са образувани от началото на годината до началото на месец ноември. Това каза за ШУМ.БГ Борислав Станев, гл. инспектор „Контрол по чистота“ към Дирекция „Устройство на териториите“.

След дадените предписания 284 собственици на трошки сами са ги преместили, а други 36 са го направили, след като са получили вече издадената заповед за това. Има и такива, които не са предприели никакви действия и така се е наложило общината принудително да репатрира 6 автомобила.

Борислав Станев припомни процедурите, които се спазват за преместването на излезлите от употреба МПС-та. „След като се установи изоставената кола, се дава предписание. Ако след 14-дневен срок, собственикът  не премести возилото се издава заповед. Изчаква се още две седмици и ако колата не е преместена, то това се прави принудително“, обясни Станев, като уточни, че община Шумен е подновила за още три години договора си с фирма „Метарекс“, на чиято площадка се преместват трошките.

Той каза още, че тази година са премахнати и стари автомобили от улиците по селата. „Особено в селата, има и случаи в града, се купуват масово повредени автомобил, които най-вероятно се използват за резервни части. След като се използват частите, колите остават на улиците. Пред къщи в селата сме забелязвали по два, по три такива автомобила“, каза още Борислав Станев.

Той допълни, че последните месеци са работили и в селата Царев брод и Мадара. Станев каза още, че се отзовават на сигнали за изоставени коли както от граждани, така и кметове на населени места и призова те да продължат да съобщават.

Според Борислав Станев въпреки че през цялата година се премахват изоставени коли, то те не намаляват. „За съжаление излизат все нови и нови изоставени коли. Ако на един паркинг сме забелязали две коли и сме ги премахнали, то след два месеца на тяхно място виждаме, че са се появили нови две или три, които не са в движение“, каза Станев.

ШУМ.БГ