Със силна игра във втората четвърт отборът на „Академик“ Пловдив направи обрат в мача срещу „Шумен“, а след това с по-точна стрелба и борба под коша удържа шуменци и взе победата  зала „Арена Шумен“ със 78:72.

Срещата бе от 15-и кръг на Националната баскетболна лига, а шуменци могат да съжаляват, че не победиха в нея. Отборът игра с постоянство, но върху представянето му влияние оказа и още по-късата скамейка в този мач - контузия спря от игра най-високия в отбора Николай Георгиев. Травма продължава да лекува и Виктор Серафимов.

Баскетболистите на „Шумен“ изиграха много силна първа четвърт, след която водеха с 20:8. Вторите десет минути също започнаха добре за шуменския отбор, но след това гостите от Пловдив стопиха преднината на „Шумен“ и на полувремето поведоха с 35:34.

Второто полувреме бе много равностойно, но гостите от Пловдив имаха лек превес на моменти и успяха да се възползват максимално от ситуациите на терена. Шуменци показаха стабилна игра и не позволиха на съперника да дръпне много в резултата и третата част завърши с преднина само от 2 точки за „Академик“ - 55:53.

Преследването продължи и в последните десет минути. Три минути преди края резултатът бе равен 66:66. Тройка на Кендеров даде преднина на „Шумен“, но отговорът на „Академик“ дойде мигновено с точна стрелба от трите точки за ново равенство 69:69. Последаха три точки за „Академик“ и неуспешен изстрел от тройката на Ишмаел Ел-Амин за „Шумен“. Точна стрелба от наказателни удари даде добра преднина на пловдивчани в края на мача – 74:69. Кнедеров отново върна надеждите за победа с тройка за 72:74, но младият Теодор Димитров извърши нарушение и с реализирани точни два фаула секунди преди края „Академик“ си осигури победата.

За „Шумен“ най-резултатен с 19 точки бе Ишмаел Ел-Амин, Георги Кендеров се отчете с 16 точки и 8 борби, а 14 точки и 11 борби записа Рей Идову.

За „Академик“ по 15 точки записаха Джейлън Минети Томислав Минков. Васил Бачев вкара 12, а с 11 точки се отчете Николай Николов.

ШУМ.БГ