Кръговото кръстовище на шуменския булевард „Симеон Велики“ до Практикер има сериозни недостатъци и по редица показатели не отговаря на законовите норми. 
Това е констатирано в анализ на Европейския център за транспортни политики /ЕЦТП/. Изводите от него бяха представени от ръководителя му инж. Диана Русинова на пресконференция днес в пресклуба на БТА. 

„Най-големият проблем пред кръговото кръстовище, взело човешки живот на 28-ми септември, е малкия диаметър на вътрешния му кръг, който не принуждава водачите да намалят скоростта си на движение. „Външният кръг е съгласно нормите, но за съжаление вътрешният трябва да е минимум 10 метра, а той с само 5 метра“, каза Русинова.  

Вторият проблем пред кръстовището е, че в района му има пътни знаци, които са неправилно поставени и объркващи за водачите. Отделно знаците са с клас на светлоотразителност 1, а трябва да са клас 2. Измерване на терен също е показало, че хоризонталната маркировка не отговаря на нормите, като на пешеходните пътеки в района е положена обикновена боя, без светлоотразителни перли. 

„Нашите доклади имат препоръчителен характер и ние не можем да задължим никой да направи нищо. Призоваваме обаче кмета на общината да положи повече усилия да стане града по-безопасен“, каза още Диана Русинова. 

Основната препоръка в анализа е да се промени организацията на движение, като се направи влизането в кръстовището да става в една лента, а излизането да си остане както е сега – в две. Само по този начин според експертите на ЕЦТП ще се осигури влизане в кръстовището с по-ниска и безопасна за участниците в движението скорост. 

 „Ако ме питате кой е сгрешил на това кръстовище, не знам, има институции, които могат да накарат администрацията да направи така, че да не стават повече тежки катастрофи“, каза. 

На пресконференцията бе и окръжният прокурор Орлин Куздов. Той пое ангажимент да възложи проверка на базата на заключенията в представения анализ.

В залата присъства също бащата на трагично загиналата на това кръстовище Светомира Станчева – Анатоли Станчев, както и общински съветници.

По-късно днес в сградата на община Шумен ще има заседание на общинската комисия по пътна безопасност, където кръговото до Практикер също е точка в дневния ред. 

ШУМ.БГ