Студенти и преподаватели от шуменския филиал за сестри и акушерки към Медицински университет – Варна отбелязаха днес Деня на родилната помощ или Бабинден.

По традиция празникът бе организиран от студенти 1-и курс специалност „Акушерка“. Бе спазен и ритуалът за празника и студенти измиха ръцете на доц. Теодора Евтимова, заместник-директор на филиала.

„Традицията по измиването на ръце е от стари времена, но продължава и днес, защото символиката й е свързана не само с ръцете, но и с мислите, със сърцето и чувствата на акушерката.  Такива чисти ръце трябва да посрещат живота и да бъдат орисници на този нов живот. Пожелавам на всички акушерки здраве и да имат щастието да бъдат орисници на много, много бебета. Бъдете всеотдайни, любящи, не само към професията, но и към всички“, пожела доц. Теодора Евтимова.

След това тя изми ръцете на Веска Райчева, старша акушерка в АГ отделението на шуменската болница. „Моята орисница, която пое моя син бе акушерка Райчева и затова днес аз ще измия нейните ръце“, обясни доц. Евтимова и с думите „както се хлъзга сапуна така да се хлъзгат и бебета, колкото са пръските във водата толкова да бъдат и бебетата“, извърши ритуала.

„Вие сте избрали най-хубавата професия, защото казват, че акушерките стоят на прага на живота и поемат от ангелите новородените. Това е прекрасна професия. Честит празник“, каза  Веска Райчева.

Празникът във филиала завърши с хоро. След него студенти посетиха АГ отделението в МБАЛ – Шумен, където поздравиха за празника лекарите, акушерките и сестрите и измиха ръцете на шефа на отделението д-р Ивайло Балабанов.

ШУМ.БГ