Концерт с произведения от Бетовен са подготвили музикантите на Симфониета - Шумен този петък. На 27 януари, от 18:35 часа, в зала „Проф. Венета Вичева“ под диригентската палка на  Светломир Златков ще бъдат изпълнени Симфония № 4 в си бемол мажор и Концерт за пиано и оркестър № 1 в до мажор от Бетовен. Солист на концерта ще бъде Симеон Гошев (пиано).

Светломир Златков и Симеон Гошев са се реализирали успешно в Австрия и са завоювали признанието на световните сцени и имат множество ангажименти в България и в Европа.

Светломир Златков е роден през 1992 г. в град Шумен. Започва да свири на пиано на 6-годишна възраст, а на 8 години получава първата си награда от конкурса „Класика и съвременност“ в гр. Стара Загора. Следват множество отличия от национални и международни конкурси като солист, както и в клавирно дуо с Елица Мирчева. На 17-годишна възраст Светломир Златков започва да учи дирижиране при Славил Димитров. Година по-късно е приет на първо място в Теоретичния факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, където учи дирижиране при Георги Патриков и Мирослав Попсавов. През 2013 г. постъпва в класа по дирижиране на Симеон Пиронков в Университета за музика и изпълнителско изкуство във Виена, който завършва с отличие през 2018 г. с публичен концерт на Симфоничния оркестър на Австрийското радио в Златната зала на Musikverein.В своята досегашна кариера Светломир Златков е работил с различни оркестри в Европа, печелил е множество награди. В периода 2017-2021 г. Светломир Златков работи като асистент на хоровия директор на Виенската Държавна опера, от сезона 2021/22 е корепетитор с диригентски задължения в Музикалния театър Линц, Австрия, а от настоящия сезон заема длъжността на Главен корепетитор и завеждащ музикалния отдел в театъра. От началото на 2019 г. води подготвителния клас по дирижиране на Виенския музикален университет.

Симеон Гошев е млад български пианист, който живее и твори във Виена. Неговите ярки и вълнуващи интерпретации, особено на произведения от Виенските класици и композиторите от ХХ и ХXI век,  са високо ценени в цяла Европа.
За настоящия сезон 2022-23 г. младият музикант има богата концертна програма, включително соло концерти в залите на Музикферайн Виена, Кралския театър във Варшава, Моцартеум в Залцбург и много други. Предстои му и дебют като солист на най-елитния български оркестър – Софийска Филхмармония. Неговият първи солов диск „Българско клавирно наследство II“, осъществен с помощта на Министерство на образованието и науката и с цел разпространение на българската класическа музика из света, бе реализиран в началото на 2022 г.
Последните години в кариерата на Симеон Гошев са изключително успешни. През изминалия сезон (2021-22 г.), освен двата соло-рецитала в Музикферайн, той изнася множество концерти в Германия, Унгария, Австрия, Италия и България. В биографията му присъстват записи за БНТ и БНР, Австрийското национално радио и Баварското радио. Носител е на престижни награди от международни конкурси за пианисти: голямата награда на конкурса „Бьозендорфер“ във Виена, 2-ра награда на конкурса „Панчо Владигеров“ в Шумен, две награди от конкурса „Леош Яначек“ в Бърно и много други.
Младият пианист завършва музикалното си образование като магистър в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена (MDW), където учи при световноизвестните пианисти: Щефан Владар, Олег Майсенберг и Лилия Зилберщайн. През 2021 г. той завършва докторантура в НМА “Панчо Владигеров” София с дисертация върху клавирните версии на балетите на Игор Стравински, а от октомври 2021 г. е част от елитния преподавателски състав на клавирната катедра в MDW. От 2021 г. Симеон Гошев е официален артист на Бьозендорфер, представяйки една от най-легендарните марки пиана в света.

ШУМ.БГ