Изложба графика, живопис и керамика „Коренни жители на Америка” ще се открие Биляна Васкова, художник по декоративно и приложно изкуство. Официалното откриване на 30 януари в 17.30 ч. в изложбената зала на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”.

Експозицията представя част от индианските племена и народите, които са коренното население на Северна, Централна и Южна Америка. Сред тях са източногорските индианските племена ирокези, мохикани, хурони и алгонкини от района на Великите езера в Северна Америка; средно и югозападните индиански племена на САЩ сиукси, шайени, паони, навахо, зуни, апачи чирикауа и команчи; цивилизациите на олмеките, толтеките и маите и империята на ацтеките в Централна Америка; империята на инките в Южна Америка.

Биляна Васкова е възпитаник на Държавната художествено  -промишлена академия „Барон Фон Щиглиц” в Санкт Петербург, специалност „Художествена керамика”, петкратен стипендиант за висше образование на фондация „Отворено общество”. През годините е работила като дизайнер на ювелирни украшения за италианската марка Remida Tornaghi. До момента има дванадесет самостоятелни изложби в България, Русия и Италия, както и участия в съвместни изложби и творчески пленери в Сърбия и Испания. През 2008 г. печели първо място на Националния конкурс по керамика „Un piatto per La Qintana Cybea” в град Масса, Италия, а също и специалната награда на конкурса за участие през 2009-та.

Експозицията „Коренни жители на Америка”, организирана по проект към Общински фонд „Култура”, може да бъде разгледана в Изложбена зала на библиотеката до 15 февруари.

ШУМ.БГ