Мащабната полицейска операция по противодействие на конвенционалната престъпност стартира тази сутрин на Шуменска област.

Проверяват се частни адреси, търговски обекти и други места, за които има данни, че може да се извършва престъпна дейност или такава, свързана с административни нарушения. До момента са извършени 6 досъдебни производство.

В квартал „Бялата пръст“ в града директорът на ОД на МВР-Шумен старши комисар Георги Гендов говори пред журналисти.

"Наша основна задача е да гарантираме спокойствието и сигурността на гражданите на територията на цялата област. В резултат на извършен анализ са определени зони и места, които ще са обект на проверки. Ще се извършат и допълнителни мероприятия и действия, които ще целят  предотвратяване на незаконна дейност и да се установят извършители на вече извършени престъпления", каза комисар Гендов. Той уточни, че в операцията, освен служители на полицията, участват такива на жандармерията, на НАП, на РИОСВ, на община Шумен, на БАББХ и горските.

Организирани са и КПП-та около Шумен. Там се проверяват преминаващи превозни средства с оглед противодействие на нелегална миграция.

Операцията ще продължи 24 часа в рамките на днешния ден.

"В резултат на подобни операции наблюдаваме намаление на престъпността през миналата 2022-ра година на територията на цялата област. Регистрирани са 1796 престъпления, разкрити са 1095, което е 61% разкриваемост. За сравнение, през 2021-ва престъпленията са били със 110 повече, а разкриваемостта е била около 52%", каза още Гендов и допълни, че подобни операции ще има през цялата година.

Към 14.50 часа  в хода на операцията са проверени са 385 души, казаха от полицията.

Открити са двама, обявени за издирване. Сред тях 17-годишно момиче от Шумен, обявено за издирване от родители ѝ, и намерено в рамките на два часа.

За различни констатирани нарушения полицейските служители са съставили 43 акта за установени административни нарушения. До момента са проверени девет заложни къщи, шест пункта за изкупуване на черни и цветни метали, 14 автоморги, сервизи и депа за автомобили. Извършени са проверки в 45 търговски обекта. Задържани са четирима във връзка с извършени престъпления. До момента са разкрити престъпления свързани с държане на наркотични вещества, неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа, иззети са цигари и тютюн без акцизен бандерол, както и дърва за огрев без документи за произход.

Операцията продължава, допълниха от полицията.

Очаквайте подробности. 

ШУМ.БГ