34-те нови съдебни заседатели на Шуменския окръжен съд положиха клетва днес на тържествена церемония в Съдебната палата в Шумен, съобщиха от пресслужбата на съда.

Съдебните заседатели са избрани на квотен принцип от общинските съвети в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав и одобрени от Общото събрание на съдиите от Апелативен съд - Варна. Мандатът име е до 2026-та година.

Те ще участват като членове на съдебните състави при Окръжен съд - Шумен, разглеждащи наказателни дела. Като такива имат еднакви права и задължения със съдиите. Статутът им е уреден в Закона за съдебната власт.

„Приветствам ви за решението да станете съдебни заседатели и по този начин да изпълните гражданския си дълг към обществото. Бъдете отговорни, вземайте решенията си без емоции, обективно и безпристрастно“ каза в обръщението си председателят на Шуменския окръжен съд съдия София Радославова.

Днес съдебните заседатели, за повечето от които това е първи мандат, ще преминат обучение, предмет на което са именно статута, правата и задълженията на съдебния заседател.  Лектор е съдия Светлин Стефанов от Наказателно отделение на Окръжен съд – Шумен.

ШУМ.БГ