Този четвъртък, 2 февруари в зала „проф. Венета Вичева“ от 18:35 ч. Симфониета Шумен ще предложи на своята публика вълнуваща музикална разходка „На два континента“. В изпълнение на доц. д-р Лелйа Байрамогуларъ /флейта/ и доц. д-р Байрам Байрамогуларъ /обой/ публиката ще чуе първото в България изпълнение на Рапсодия за флейта, обой и оркестър.

Рапсодията е написана от турската композиторка Йозге Гюлбей Уста, която печели първа награда на втория международен конкурс по композиция в Уругвай, на името на уругвайския диригент Леон Бириоти, с пиесата си за камерна музика Tres Referencias Al Musica. Нейни творби се изпълняват от известни изпълнители в страни като Германия, Южна Америка, Белгия, Русия, Швеция, Турция. Доц. д-р Йозге Уста е основател на модула по композиция в университета Яшар, факултет по изкуство и дизайн, катедра по музика.

В програмата ще прозвучат още Концертино за флейта, обой и оркестър от чешкия композитор Фр. Кромер, Симфония № 35 „Хафнер“ и увертюрата „Отвличане от сарая“ от В. А. Моцарт.

Доц. д-р Байрам Байрамогуларъ е роден през 1973 г. в Шумен в семейство на музиканти. На 7-годишна възраст започва обучението си по музика в Шуменската музикална школа, след преместване на семейството в Русе продължава да учи пиано, а през 1987 г. е приет в Национално училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов” – Русе, в класа по обойна Веска Минчева. Само след две години свири като солист на Русенската Филхармония и изпълнява концерта за обой от Д. Чимароза. През 1989 г. се преселва в Турция и през 1992 г. завършва средното си образование в Държавната консерватория в град Измир. През същата година е приет в Консерваторията „Роберт Шуман” в Дюселдорф /Германия/, където се дипломира с отличие през 1999 г. Удостояван е с награди, участвал е в камерни и солови концерти в Турция, България, Германия, Русия, Узбекистан, Италия, Израел, Казахстан и Иран. Той е член на Русенския фестивален оркестър от самото му основаване през 2010 г., с който участва на многобройни концерти на Фестивала “Мартенски Музикални Дни”.

В момента работи като първи обоист в Държавния симфоничен оркестър на град Анталия, Турция.

Доц. д-р Лелйа Байрамогуларъ завършва с отличие Държавната консерватория в  Измир през 1986 г. в класа по флейта на проф. Джахит Копарал. Година по-късно е приета в Музикалната Академия „Фолкванг“ в Германия. В периода на своето обучение участва с флейтов квартет на конкурса по камерна музика „Кохлер Остбар“ и печели първо място. Участва в редица майсторски класове, а през 1999 г. печели конкурса за първа флейта при Държавния симфоничен оркестър в град Анталия. Академическата си кариера започва през 2000 г. като открива клас по флейта в Държавната консерватория в Анталия. Има публикации в немското списание „Флуте Актуел“, а също така и в турски академични журнали. Получава призванието „Артист на Сакио“ от известната Японска марка за флейти и осъществява концерт в Токио /Япония/. Има участия във фестивали, гостувания като солист и преподавател, участия в състав на жури във Франция, Германия, Холандия. По време на пандемията основава трио „Патара“ от флейта, сопрано и арфа, с което издава компакт диск.

Лелйа Байрамогуларъ е удостоена от Турското дружества АНСИАД с награда „Артистка на годината 2021“. В момента работи като водач на флейтовата група на Държавния симфоничен оркестър на Анталия и е преподавател по флейта в Университета „Акдениз“.

ШУМ.БГ