Нов метод за изследване и контрол на микроорганизмите в бирата са разработили български учени от Центъра по биология на храните (ЦБХ), съобщи Съюзът на пивоварите (СПБ).


Молекулярнобиологичният метод за микробиологичната чистота на пивото няма аналог в Европа и се основава на добилата популярност покрай пандемията на коронавируса полимеразна верижна реакция в реално време - qPCR. Разработената оригинална процедура за количествено измерване на бактериалната ДНК в бирата е по-точна, по-бърза и по-прецизна от класическите методи за тестване на микроорганизмите в пивото, коментират производителите.
 

Предходните ДНК изследвания на метагенома на българската бира на ЦБХ идентифицираха 140 вида микроорганизми в пивото, включително млечнокисели бактерии. По принцип млечнокиселите бактерии са нежелани и затова за съдържанието им в бирата се следи постоянно, което изисква трудоемка лабораторна
работа. Ако надзорът над производството не е точен, нивото на тези микроорганизми може бързо да надхвърли 1 милион/мл и да развали хармоничния вкус на бирата. Новият метод на българските учени позволява бързото и прецизно измерване на количеството на млечно-киселите бактерии в пивото да става посредством qPCR, обяснява Съюзът на пивоварите. Методът е полезен и за производителите на крафт и пробиотични бири, които контролирано добавят млечнокисела закваска.

Изследванията на екипа, воден от д-р Сергей Иванов, който е и ръководител на центъра, са продължили две години.

Разработеният от българските учени метод е пример как молекулярната биология позволява редица процедури от изследователските институти да навлязат в индустрия, вкл. и PCR технологията. Тя е приложима също така за сортова идентификация на хмела и ечемика, контрол на щамове дрожди и др. Според представителите на индустрията най-капризни и трудни за контролиране са именно дрождите, наричани още ,,живи работници".


През настоящата 2023 г. предстои разработване на qPCR процедури за контрол на традиционните пивоварни дрожди, които са отговорни за ферментацията. Целта е да се повиши качеството на българската бира и да се намалят загубите в индустрията.

Дневник