Куче на име Боби, което живее в Португалия, бе регистрирано от рекордите на Гинес като най-възрастното куче в историята, чиято възраст е потвърдена с документи, съобщи Скай нюз.

Боби е роден на 11 май 1992 г.

На 30 години и 268 дни той е новият рекордьор, обявен само две седмици, след като за най-възрастно куче в света в момента бе регистриран Спайк, чихуахуа от Охайо, в САЩ. Рождената дата на Боби е потвърдена от базата данни на домашните любимци на португалското правителство и от Националния съюз на ветеринарите в Португалия.

"Историята на Боби е цяло чудо - от раждането му с присъда до днес, когато е доказано най-възрастното куче", посочват от рекордите на Гинес.

Боби се родил с още три кученца в дома на португалско семейство, което отглеждало вече много животни и решило да приспи новородените. Боби обаче успял да избяга и оцелял. Той е чистокръвен рафейро до алентехо, португалска порода овчарски кучета със средна продължителност на живота 12-14 години.

През целия си живот Боби живее със семейство Коща в с. Конкийрос, Португалия. Според стопаните му, майката на Боби живяла 18 години, а друго от живеещите със семейството кучета е на 22 години.

Досега рекордьорът по дълголетие сред кучетата в историята бе Блуи от Австралия, на 29 години.

Дарик