Работна среща във връзка с промяна на управлението на НИАР „Плиска“ се е проведе днес в  Министерството на културата (МК). Срещата е по покана на заместник-министъра на културата доц. Пламен Славов с участието на областния управител проф. Христо Христов, представители на Община Каспичан, Община Шумен и Регионален исторически музей (РИМ) – Шумен, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Коментирано е искането на Община Каспичан да стопанисва и управлява Националния историко-археологически резерват „Плиска“. Към настоящия момент НИАР „Плиска“ се управлява от Регионален исторически музей в Шумен. Позициите си по казуса са представили всички страни. Разгледани са и възможностите за безвъзмездно предоставяне на резервата по реда на Закона за културното наследство.  

В началото на месец март предстои в Шумен да се проведе нова работна среща по казуса с цел постигане на единомислие и обща позиция относно управлението на НИАР „Плиска“, предвид факта, че археологическият резерват е обект от национално значение за културно-историческото наследство на България и една от най-посещаваните туристически забележителности.

ШУМ.БГ