Независимият хит "Всичко навсякъде наведнъж",  който съчетава елементи на комедия, научна фантастика, екшън с бойни изкуства и фентъзи, спечели водещия приз за най-добър филм на 34-ите годишни награди на Гилдията на продуцентите в САЩ, съобщиха "Варайъти" и "Холивуд рипортър".

В съревнованието за топ отличието "Дарил Ф. Занук" на продуцентската гилдия бяха номинирани също: "Топ Гън: Маверик", "Аватар: Природата на водата", "Черната пантера: Уаканда завинаги", "Вади ножовете 2", "Семейство Фейбълман", "Баншите от Инишерин", "Елвис", "Тар" и "Китът".

Наградната церемония се състоя в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли Хилс.

Продукцията "Навални", посветена на руския опозиционер Алексей Навални, взе отличието на Гилдията на продуцентите в категорията за документален филм.

Сред призьорите се наредиха още комедийният сериал "Мечката" и драматичният "Белият лотос", които бяха отличени в съответните телевизионни категории.

Наградата в категорията за анимация бе присъдена на "Пинокио на Гийермо дел Торо". Дел Торо, който беше първият отличен на церемонията, отбеляза, че е "фантастична година за анимацията". Той подчерта, че този вид изкуство не само за детска аудитория.

С почетен приз "Дейвид О. Селзник" бе удостоен актьорът и продуцент Том Круз.  "Искам да благодаря на студиата, на всички тях, на всеки един от вас, че ме научихте на това, което правите", каза той, цитиран от "Холивуд рипортър". "Позволихте ми приключенския живот, който исках - успях да пътувам по света, да работя и да гледам филми в толкова много страни, за да споделяме култури и да осъзнаем колко много общо имаме..., да се възхищаваме на различията си".

Актрисата, комедийна звезда, сценаристка и продуцентка Минди Кейлинг пък бе отличена с наградата "Норман Лиър" за принос към телевизията.

Отличията, раздавани от Гилдията на продуцентите, са считани за надежден барометър за успех на "Оскар"-ите, която ще бъдат раздадени на 12 март. В професионалната организация членуват 8500 продуценти, работещи в киното, телевизията и новите медии.

Дванадесет от последните петнадесет победители в категорията за най-добър филм на наградите на американската киноакадемия първо са спечелили еквивалентното отличие на продуцентската гилдия. Сред тях са и призьорите от последните две години "CODA: Дете на глухи родители" и "Земя на номади". 

БТА