Двадесет разказа, написани под псевдоним и никога досега неприписвани на Тери Пратчет, който почина през 2015 г., ще бъдат издадени тази година от Transworld, съобщава „Гардиън“.

Колекцията от новооткрити разкази на Тери Пратчет, първоначално написани под псевдоним, ще бъде публикувана по-късно тази година.

Двадесетте разказа в сборника „A Stroke of the Pen: The Lost Stories“ са писани от Пратчет през 70-те и 80-те години на миналия век за регионален вестник, предимно под псевдонима Патрик Кърнс. Досега те никога не са били приписвани на Пратчет, който почина през 2015 г. на 66-годишна възраст, осем години след като беше диагностициран с болестта на Алцхаймер. Колекцията е закупена от дългогодишния издател на Пратчет Transworld за шестцифрена сума и ще бъде публикувана на 5 октомври.

Откриването на разказите се дължи на група фенове на Пратчет. Един от по-дългите разкази в сборника, "Търсенето на ключовете", е бил поставен в рамка на стената на почитателя на Пратчет Крис Лоурънс в продължение на повече от 40 години. Когато той уведомява наследниците на Пратчет за съществуването му, останалите разкази са открити от феновете Пат и Ян Харкин, които преглеждат стари вестници от десетилетия, за да открият изгубените съкровища.

Лоурънс казва, че "Търсенето на ключовете" е намерило отклик у него, когато е бил на 15 години, и той е събирал всяка част от него. "Ценях ги и ги пазех на сигурно място повече от 35 години", добави той.

Читателите, казва издателството, могат да очакват "да се срещнат с герои, вариращи от пещерни хора до гноми, от магьосници до призраци, и да прочетат за туризъм, пътуващ във времето, преследване и посетител от друга планета".

Роб Уилкинс, бивш асистент на Пратчет, негов приятел, а сега ръководител на литературното наследство на Пратчет, заяви, че "преоткриването на тези истории не е нищо друго, освен чудо".

"Макар че Тери винаги е бил много съсредоточен върху следващия роман и е твърдял, че непубликуваните му творби никога не трябва да бъдат издавани, той винаги е изпитвал възхищение към работата на по-младия си аз и би бил поласкан да види тези истории, отбелязани в един прекрасен том", продължава той. "Разказите от началото на кариерата му, преди да се превърне в Тери Пратчет, когото познаваме и обичаме, са не по-малко вдъхновяващи и дават истинска представа за развитието на творческия му гений."

Управляващият директор на Transworld Лари Финли заяви, че армията от фенове на Пратчет ще "забележи зараждащите се герои и картини, предопределили дългата му кариера на един от най-вълнуващите и изобретателни писатели, съществували някога". /БГНЕС