Нерегламентираното използване на символите и отличията на община Шумен ще се санкционира с глоби от 50 лв. за първо нарушение до 7000 лв. за повторно.

Това е записано в нова общинска Наредба за символиката и отличията на Шумен. В нея, освен символите, са вкарани също и почетните знаци и звания, както и годишните награди, които се връчват от общината. 

В администрацията са постъпили сигнали, че има използване на символи на община Шумен в търговска дейност на юридически лица, като например таксиметрова компания, която използва в логото си герба на Шумен. Това е наказуемо според Закона за административните нарушения и наказания, а за да може да се осъществи контрол и той да се прилага, е необходимо да се приеме и наредба, се казва в мотивите към нея.

Символите на община Шумен са Знаме, Герб, Химн, Девиз, Официален печат на община Шумен, Огърлица на кмета и Ден на град Шумен.

Системата на отличията на община Шумен пък е съставена от Почетни знаци и звания от различни степени. Защитени ос наредба ще бъдат и Наградите на община Шумен - „Награда на Шумен за изкуство и култура”; „Награда на Шумен за образование и наука”; „Заслужил лекар /Медицински колектив на Община Шумен”; „Дарител на годината”;  „Спортист на Шумен”, „Отбор на Шумен”, „Треньор на Шумен”; Юбилеен знак на община Шумен/

В новата наредба е посочено, че се забранява използването на символите, почетните и юбилейните знаци и звания на Шумен за политически, религиозни и антидържавни послания, за търговска реклама, като запазени марки и други дейности на физически и юридически лица. 

Символите ще могат да се използват за сувенири, флагове, да се отпечатват на хартия, но само със заповед на кмета.

Всяко изображение на символ или знак с променена перспектива, различни цветове от оригиналните, прилагане на сянка, негатив и др. ще се смята за нарушение на наредбата.

Физическите лица ще се наказват с глоба в размер от 50 до 500 лева при първо нарушение, а при второ глобата е от 100 до 1 000 лева. Юридическите лица, които нарушат текстовете от документа ще се глобяват от 5 000 до 7 000 лева за второ. 

Предстои новата наредба да се гласува от Общинския съвет. 

ШУМ.БГ