Днес е празникът Тодоровден. Отбелязва се в първата събота на Великия пост. Нарича се така, защото е свързан с името на християнския мъченик от началото на IV век Теодор Тирон.

Паметта му се чества на 17 февруари, а днес се припомня една чудна случка. Половин век след смъртта на мъченика Теодор на власт дошъл Юлиан - високообразован император, но заклет противник на християнството. Той се заел да възстанови езичеството и останал в историята с прозвището Юлиан Отстъпник. Създавал всякакви трудности на християните и затова в първите дни от Великия пост заповядал в столицата да поръсят с кръв от идолски жертви всички храни на пазара. Но свети Теодор се явил на цариградския архиепископ на сън и му казал: "Предупреди християните да не купуват храна от пазара - храните са поръсени с кръв от идолски жертви! Които нямат постна храна у дома си, нека си правят коливо (т.е. да варят жито с мед)". Учуденият архиепископ запитал кой е този, който се грижи за християните, и чул: "Аз съм Теодор Тирон и съм пратен от Бога в помощ на християните". Архиепископът изпълнил заповяданото и цяла седмица християните се хранели с коливо. От признателност към свети Теодор Църквата запазила обичая в събота на първата седмица от Великия пост с коливо да почита паметта на великомъченика.

На 4 март почитаме преподобния Герасим, християнски подвижник от V век. Родом от Либия, той отишъл и се подвизавал като отшелник в пусто място край долното течение на река Йордан в Палестина. Постепенно край него се събрали още монаси и се образувал манастир, на който преподобният станал игумен. Той въвел строг начин на живот и сам давал на братята пример на строго въздържание. Станал образец на монашески живот през всички векове. Свети Герасим починал в дълбока старост в 475 г. Обителта му съществува и днес.

БТА