Постъпили са 14 предложения за удостояване на творци и организации с „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура за 2022 г.  Номинациите са направени в 9 от 10-те категории.

В три от разделите има по две предложения и там Комисията по определяне на наградите ще трябва да избера между тях. В останалите предложенията са по едно.

В раздел  „Архитектура“ за наградата се борят арх. Иван Ал. Иванов за проекта му склад за строителни материали и офис сграда и арх. Пламен Д. Георгиев за проект със сграда с магазини и жилища.  

Конкуренция има И в раздел „Танц“, където да колективни награди са предложени Танцова организация „Танцувалня“ и Балетно студио „Перли“ при НЧ „Д. Войников – 1856“. 

В категория „Изобразително изкуство“ за индивидуална награда са предложени Калоян Тодоров за организиране и провеждане на Националния пленер по скулптура „Тракийски мотиви“ и Валентин Кулев за самостоятелната изложба „Котката от изгорялата къща“. За колективната награда е номинирано Дружеството на шуменските художници за изложбите „Пролетен салон“, „Зимен салон“ и ХIII Национален пленер по живопис „Шуменско плато“.

В раздел „Литература“ номинациите са за Татяна Карова за стихосбирката „Високо“ – индивидуална, и Виолета Кънчева /писател/ и Мария Пеева /художник/ за книгата „Клаустрофобии“ - колективна.

В раздел „Театър“ е предложена вокално-театрална формация „Аврида“ - за богат репертоар, упорита работа за придобиване на артистични умения в театралното и музикалното изкуство на подрастващото поколение. Номинацията е за колективно отличие.

В раздел „Музика“ за колективна награда с предложени музикантите от Симфониета-Шумен с диригент Калина Василева за поредица изнесени концерти на открито.

Екип на книгата „За литературата, живота и всичко останало“ от и за литературния критик Иван Карадочев е предложен за индивидуалната награда в раздел „Публицистика и журналистика“.

Красимир Кънев е номиниран за творчеството и работата си за индивидуално отличие в раздел „Фотография, видео и кино творби“.

В раздел „Дейци на културата“ за „Наградата на Шумен“ е номиниран екипът на РБ „Ст. Чилингиров“ за събитията организирани в рамките на 100-годишния й юбилей.

„Наградата на Шумен" се състои от диплом, знак на общината (плакет за колективните носители) и парична награда, която е 800 лева за индивидуалните носители и 1 000 лева за колективните. Връчва се на 11 май – Денят на Шумен.

ШУМ.БГ