Шуменското училище СУ „Йоан Екзарх Български“ ще участва в новата инициатива на Европейската комисия Ден на европейските автори, съобщиха от учебното заведение.

Събитието ще се проведе на  27 март от 10.00 часа в Актовата зала на СУ „Йоан Екзарх Български“. Лице на инициативата в Шумен ще бъде Сара Младенова, която е ученичка от 12 клас в СУ „Йоан Екзарх Български“, носителка на титлите за красота – Мис България и Мис Планет. Тя ще прочете разказа на Йордан Йовков „Албена“.

Ден преди това, на 26 март от 11:00 ч. Хуманитарната гимназия ще е домакин на регионалния кръг на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee Junior.

В регионалния кръг на 13-тото  издание на състезанието Spelling Bee Junior 2023 ще се включат победителите от училищните етапи от Варна, Добрич, Търговище, Силистра, Разград, Русе, Тутракан, Обзор, както и Шумен.

Spelling Bee е състезание, в което участниците произнасят буква по буква думи на английски език. Учениците предварително се подготвят да спелуват правилно 250 думи по определен списък, а победителите от училищните кръгове получават допълнително още 100 думи.
    
Повод Хуманитарната гимназия да е домакин на състезанието са успехите на Антония Боянова Стоянова – ученичка от VIг иновативен клас на училището, която през 2020 г. е финалист на Spelling Bee Junior, а през 2021 г. и 2022 г. – национален финалист на Spelling Bee. Заедно със своя учител по английски език  - Лина Янбастиева-Петрова, ще участват в подготовката на регионалния кръг и в комисията за оценяване на участниците.

Състезанието се организира от Фондация „Корпус за образование и развитие – КОРПлюС” в партньорство с Фондация „Америка за България”, посолството на САЩ в Р България и Министерство на образованието и науката.

ШУМ.БГ