Напояването на земеделските площи в Шуменско този сезон ще е по-скъпо спрямо предходната година. Гравитачната вода се вдига от 17 на 20 стотинки за кубик, а помпажната /на първо стъпало/ от 22 на 25 стотинки. Ръстът при първия вид е 17,6%, а при втория 13,6%.

Увеличава се и таксата за напояване на декар с помпажна вода от 14 на 15,54 лв./дка. При гравитачната вода таксата остава 14 лв./дка.

Причината за поскъпването е увеличението на разходите при ел. енергията, горивата и материалите, обясни за ШУМ.БГ Николай Николов, временно изпълняващ длъжността управител на шуменския клон на “Напоителни системи” ЕАД.

В дружеството вече има подадени над 70 заявления от земеделски производители за напояване на общо 7 350 декара. От тях 6 125 дка са за царевица, 472 декара за напояване на малини и ягоди, останалите за други земеделски култури - зеленчукопроизводство, зърнопроизводство, овощарство.

Засега “Напоителни системи”–Шумен е на етап подписване на договори, като все още сключени няма.

Предстои идната седмица на среща със земеделските производители при областния управител да се обсъдят проблемите и да се търсят начини за решаването им през новия поливен сезон.

ШУМ.БГ