В шуменския Комплексен онкологичен център /КОЦ/ заработи линеен ускорител за лъчетерапия от последно поколение. Апаратът бе осветен днес от архиерейския наместник отец Димитър. 

Възможностите на новата техника са усвоени все още на 40-50%, но вече  Клиниката по лъчелечение е с увеличен пациентски капацитет от близо 25%, каза пред журналисти началникът й доц. д-р Румен Габровски. 

Въвеждането в експлоатация на новия линеен ускорител струва малко над 5 млн. лв. 
Така КОЦ-Шумен вече разполага с 3 линейни ускорителя. Старите два, също на американската фирма Varian, обаче имат остатъчен ресурс от около 2 години. 

Преди церемонията пресконференция даде управителят на Онкоцентъра д-р Свилен Арнаудов. 

Той обясни, че за да запази лидерските си позиции на водещо лечебно заведение в Североизтока, КОЦ ще продължи да работи в две основни направления – постоянно модернизиране и обновяване на апаратурата и привличане на нови медицински специалисти. 
Поръчан е нов рентгенов апарат за 228 хил. лв, предстои закупуване и на нови компютърни томографи. През последните 2 години лечебното заведение е привлякло 11 лекари специалисти, от които двама от чужбина. 

Д-р Арнаудов се похвали с много добри финансови показатели. КОЦ-Шумен е приключил 2022-ра с печалба от 1,8 млн. лв., като той определи резултата като безпрецедентен от създаването на дружеството. „Въпреки финансовата криза в света, войната, пандемията от ковид 19, ние успяхме да издигнем лечебното заведение, да повишим значително качествените си показатели и финансови резултати. Успяхме за по-малко от 3 години да достигнем заплати на нивата по колективен трудов договор, като за сестринския състав увеличението е с 57% и около 70% за лекарския“, каза д-р Арнаудов.   

В момента собственикът на КОЦ-а - община Шумен, е стартирала процедура за избор на управител за нов 3-годишен мандат. Д-р Арнаудов заяви, че ще се кандидатира, въпреки съмненията му относно честността на конкурса. Той пряко обвини общинската администрация в „лични предпочитания и политически амбиции“. 

ШУМ.БГ