Над 400 служители на МВР ще се грижат за опазването на обществения ред и гарантиране на правото на вот на гражданите в Шуменско, съобщиха от пресцентъра на полицията.  

Около 300 от тях ще изпълняват задачи по охраната на изборните секции, обществения ред, реагирането на сигнали и пожарната безопасност преди началото на изборите за Народно събрание и до края на изборния ден на 2 април.  

Освен охраната в секциите на разположение в областната дирекция в Шумен са мобилни групи. Те ще реагират и на подадени сигнали при нарушения на Изборния кодекс. Във всяка група са включени разследващи полицаи, служители на охранителна полиция и криминалисти. 

Служители на сектор “Български документи за самоличност” към ОДМВР-Шумен ще оказват съдействие на тези, които искат да гласуват, но са загубили, повредили или личните им документи са с изтекъл срок или откраднати. Те ще имат възможност да подадат заявления и да получат удостоверение, което служи само и единствено за гласуване. За да бъде издадено удостоверение е необходимо човек лично да подаде искане в ОД на МВР, РУ и участък към РУ днес, 01 април 2023 г., от 8.30 ч. до 17.00 ч. и на 02 април от 8.30 ч. до 19.00 ч., уточниха от полицията. 

ШУМ.БГ