Отборът на “Балкан” бе неприятно изненадан от този на “Шумен”, но успя да се събере и да вземе победата в зала “Арена Шумен” със 105:89. Срещата между двата тима бе от 31-ия кръг на Националната баскетболна лига.

За шуменци това бе и първа среща пред собствена публика след около месец, през който отборът имаше само гостувания. Момчетата на Янко Янков зарадваха феновете си с добра игра, като дори през третата четвърт те обърнаха резултата и поведоха на “Балкан”. Селекцията на Петър Златанович обаче показа класата си и набързо си върна предимството и спечели мача.

Рей Идову вкара първите два коша в мача и домакините поведоха с 4:0. След това играчите на “Балкан” набързо вкараха 13 безответни точки и се откъснаха в резултата, като разликата достигна и до 18 точки. Шуменци заиграха по-съсредоточено във финалните минути на частта и с тройка в нейния край на Ел-Амин намалиха изоставането си до 21:30.

Двата тима изиграха равностойна втора четвърт, като гостите явно подцениха шуменци и домакините намалиха разликата до 3 точки. Все пак “Балкан” удържа преднината си и на полувремето водеше с 52:46.

Пет минути след подновяването на играта “Шумен” стигна до пълен обрат в мача и поведе с 61:60 след точен наказателен удар на Теодор Николов и 9 поредни точки преди това на Ел-Амин. В следващите минути тимът остана без Никола Николов, който се включи отлично в мача. Николов получи контузия в коляното и напусна терена, а за “Шумен” в този мач не игра и Адриян Секулов. Последваха няколко размени на водачеството, но “Балкан” се стегна и след много силни изяви на Димитър Димитров отново поведе с двуцифрена разлика - 81:71.

Шуменци отново намалиха разликата в точките в началото на последната четвърт, но след това умората си каза думата, не вървеше и стрелбата им и “”Балкан” натрупа солиден аванс и взе победата, която два мача преди края на редовния сезон им осигурява второто място и предимство в плейофите.

За “Шумен” Ишмаел Ел-Амин завърши с 35 точки, 6 борби и 7 асистенции. Рей Идову също изигра силен мач и записа 20 точки и 11 борби, Маркъс Гилбърт  се отчете с 14 точки и 14 борби.

За “Балкан” най-резултатен бе Николай Грозев със 17 точки, по 16 реализираха Пол Джаксън и Димитър Димитров.

Следващият мач на “Шумен” е в понеделник, 24 април от 18,30 часа в зала “Арена Шумен” срещу лидера в лигата “Рилски спортист”.

ШУМ.БГ